MEI 2023 Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dan Memorandum Perjanjian (MoA) dengan Durioo Sdn. Bhd., Universiti Sultan Azlan Shah (USAS), dan Yayasan Pembangunan Keluarga Darul Ta’zim (YPKDT) untuk menjalin kerjasama dalam meningkatkan bidang asuhan, pendidikan, dan perkembangan awal kanak-kanak. Kerjasama ini bertujuan untuk saling berkongsi kepakaran dan pengetahuan dalam bidang masing-masing.

Profesor Datuk Dr. Md Amin Md Taff, Naib Canselor UPSI, menyatakan bahawa kerjasama ini melibatkan perkongsian kepakaran dalam usaha dan inisiatif yang berbeza, dengan tujuan memperkukuhkan pendidikan awal kanak-kanak untuk pembangunan modal insan negara pada masa depan.

MoU ini telah ditandatangani di Dewan Jauhar, Pusat Penyelidikan Perkembangan Kanak-kanak Negara (NCDRC), Kampus Sultan Azlan Shah. Kerjasama ini diharapkan dapat memberikan impak positif dalam membentuk modal insan yang berkualiti dan memperbaiki kualiti pendidikan.

Selain itu, UPSI juga telah menandatangani perjanjian kerjasama dengan Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) dalam bidang penyelidikan, penerbitan, dan perundingan. Tidak hanya itu, UPSI juga menjalin kerjasama dengan Durioo Sdn. Bhd., syarikat animasi dan teknologi pemula Malaysia yang menghasilkan kandungan hiburan berunsurkan Islam.