JUN 2023 Pada 12 Jun 2023 akan diadakan Majlis Ulama Ahli Sunnah Wal Jama’ah bersama Syeikh Dr. Ahmed Mamdouh, seorang ulama terkenal dari Mesir. Majlis ini akan dirasmikan oleh YBhg SS Dato’ Haji Wan Zahidi bin Haji Wan Teh, Mufti Perak Darul Ridzuan, dan diterjemahkan oleh Al-Fadil Ustaz Nazrul Nasir al-Azhari, Mudir Zawiyah Nasiriyyah, Kedah.

Syeikh Dr. Ahmed Mamdouh ialah seorang ulama Mesir dan murid terkenal mantan Mufti Mesir Shaykh Ali Jumaah. Beliau merupakan Ahli Majlis Fatwa Negara Republik Mesir dan Pengarah Buhuth (Bahagian Penyelidikan) di Darul Ifta’ Mesir. Bidang kepakaran beliau mencakupi semua disiplin pengajian Islam termasuk Akidah, Fiqah dan Tasawwuf. Selain dari bidang kefatwaan, beliau juga aktif mengajar mahasiswa Universiti al-Azhar.

Antara karangan beliau ialah Masa’il min ‘Ilmay Usul al-Fiqh wal-Qawa’id al-Fiqhiyyah (5 jilid), al-Ta’addud al-Diniyyah dan Makalah-Makalah Fatwa di Darul Ifta’ Mesir. Beberapa esei yang ditulis oleh Sheikh Dr. Ahmed Mamdouh termasuk “Masa’il min ‘Ilmay Usul al-Fiqh wal-Qawa’id al-Fiqhiyyah” (5 jilid), “al-Ta’addud al-Diniyyah”, dan “Kertas Fatwa di Darul Ifta ‘ Mesir. Karya beliau merangkumi pelbagai topik penting dalam pengajian agama dan mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap kefahaman umat Islam.