MEI 2023 – Karnival Jom Masuk U telah berlangsung meriah di beberapa lokasi, dan paling terbaru ialah di Universiti Malaysia Sabah (UNIMAS) dan Universiti Teknologi MARA (UiTM) Merbok, Kedah. Karnival ini merupakan inisiatif untuk memberikan pendedahan kepada pelajar sekolah menengah tentang peluang dan pilihan pendidikan tinggi yang tersedia di Malaysia.

Terdapat pameran pendidikan yang melibatkan pelbagai universiti dan institusi pendidikan tinggi di Malaysia termasuk Universiti Sultan Azlan Shah. Pelajar-pelajar yang hadir berpeluang untuk mendapatkan maklumat terperinci tentang program pengajian yang ditawarkan di pelbagai bidang, termasuk sains, teknologi, kejuruteraan, kesihatan, dan humaniora. Karnival ini memberikan ruang untuk para pelajar meneroka minat mereka dan membuat pilihan pendidikan yang tepat bagi masa depan mereka.

Para pelajar dapat mengembara di sekitar pameran tersebut dan mendapatkan maklumat terperinci tentang kursus-kursus yang ditawarkan, syarat-syarat kemasukan, serta peluang kerjaya yang boleh dikecapi setelah tamat pengajian.

Lokasi seterusnya Karnival Jom Masuk U akan diadakan di Universiti Malaysia Terengganu dan Universiti Malaya, Kuala Lumpur.