JUN 2023 Penyertaan Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) dalam Kejuaraan Silat Terbuka Pendekar Seabad Kali ke-14 yang dianjurkan oleh Universiti Malaya telah meraih kejayaan dengan membawa pulang 1 pingat emas dan 3 pingat gangsa.

USAS berhasil meraih pingat emas dalam kategori Ganda Puteri, sementara pingat gangsa diraih dalam kategori Regu Puteri, Solo Kreatif Puteri, dan Regu Putera. Kejuaraan ini merupakan kesempatan bagi USAS untuk memperkenalkan dan melatih atlet-atlet silat baru.

USAS telah menghantar 22 kategori pertandingan dalam kejuaraan ini dengan tujuan memberikan pendedahan kepada para atlet baru. Prestasi yang diperoleh dalam kejuaraan ini memberikan motivasi bagi USAS untuk terus berlatih dan mengambil bahagian dalam kejohanan Sukan SUPTIM (Sukan IPT Islam Malaysia) dan SUKPIT (Sukan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia) pada masa akan datang.

USAS komited untuk meningkatkan prestasi dalam bidang silat dan bertujuan untuk meraih lebih banyak pingat dalam kejohanan sukan-sukan tersebut. Penyertaan dalam kejuaraan ini telah membuktikan potensi atlet-atlet silat USAS dan semangat kompetitif universiti dalam mengembangkan bakat-bakat olahraga di kalangan mahasiswa.

Keberhasilan USAS dalam Kejuaraan Silat Terbuka Pendekar Seabad Kali ke-14 merupakan prestasi yang membanggakan dan merupakan bukti dedikasi serta usaha keras para atlet dan pelatih. Semoga prestasi ini menjadi inspirasi bagi atlet-atlet USAS untuk terus berprestasi dalam bidang silat dan memperoleh kejayaan yang lebih besar di masa depan.