OKTOBER 2023 Pada setiap tahun, Malaysia meraikan Hari Statistik Negara dengan pelbagai aktiviti. Bagi tahun ini, Jabatan Perangkaan Malaysia Negeri Perak telah menjemput Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) untuk menghantar wakil bagi pertandingan pidato dalam kategori Institut Pengajian Tinggi (IPT) Perak.

Wakil dari USAS, Muhammad Faizal Bin Isahak, telah menyertai pertandingan ini dengan penuh semangat dan keyakinan. Beliau tidak hanya mewakili universiti, tetapi juga Kelab Debat dan Orator USAS. Hasil usaha gigihnya tidak sia-sia, kerana beliau telah berjaya membawa pulang Johan Keseluruhan dalam kategori IPT Perak. Ini merupakan satu pencapaian yang membanggakan bagi USAS.

Selain itu, dalam pertandingan yang sama, Pemidato dari Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Ipoh dan Universiti Teknologi Petronas (UTP) juga telah menunjukkan prestasi yang cemerlang. Pemidato dari IPG Kampus Ipoh meraih tempat kedua manakala Pemidato dari UTP menduduki tempat ketiga dalam kategori IPT Perak.

Sebagai tambahan, pencapaian Muhammad Faizal Bin Isahak dalam pertandingan ini juga akan memberi inspirasi kepada pelajar lain di USAS dan seluruh komuniti universiti untuk sentiasa berusaha dan mencapai prestasi yang cemerlang dalam pelbagai bidang. Semangat dan dedikasi adalah kunci kepada kejayaan, dan Faizal telah membuktikan bahawa usaha keras sentiasa berbaloi.