JUN 2023 Pada 9 Jun 2023, delegasi dari Universiti Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta telah membuat kunjungan ke Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) untuk membincangkan kerjasama antara kedua-dua universiti. Kunjungan itu termasuk melawat fasiliti Pendidikan Awal Kanak-Kanak di USAS dan menawarkan Biasiswa Rektor UIN Syarif Hidayatullah Jakarta kepada pelajar-pelajar dan staf-staf USAS yang ingin menyambung pengajian di sana, di peringkat Ijazah, Sarjana, dan Doktor Falsafah.

Delegasi UIN Syarif Hidayatullah Jakarta telah disambut oleh Naib Canselor, Dekan-Dekan, Ketua-Ketua Jabatan, dan para pelajar Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Awal Kanak-Kanak, USAS yang telah mengambil bahagian dalam program mobiliti untuk belajar di Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah, Jakarta selama 4 bulan pada bulan September yang lalu.

Delegasi tersebut diketuai oleh Maila Dinia Husni Rahiem, M.A., Ph.D., Ketua Pusat Kerjasama Antarabangsa. Acara penyambutan juga diserikan dengan persembahan silat daripada Kelab Pencak Silat USAS.

Untuk makluman, Universiti Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta merupakan institusi Islam terbesar dan berprestij di Indonesia, serta menjadi pusat pengajian Islam. Universiti ini telah melahirkan banyak cendekiawan Islam yang terkenal dan merupakan salah satu institusi pengajian tinggi agama terkemuka di Indonesia.