Sebutharga / Tender    Kerjaya     Direktori    Hubungi

Perak Darul Ridzuan.
E-mail  : tnc.ahep@usas.edu.my
Tel.        : 05-773 2202

Prof. Dato’ Dr. Ahamed Kameel Mydin Meera memperoleh ijazah Ph.D. (Kewangan), magna cum laude, dari University of North Texas, Denton, Texas, U.S.A. pada tahun 1996. Ijazah Sarjana Muda dan Sarjana beliau adalah dalam bidang Ekonomi dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Minat dan kepakarannya yang luas meliputi Kewangan, Perbankan Islam, Pasaran Kewangan, Analisis Pelaburan, Ekonomi Makro, Ekonomi Isu Sosial dan Kaedah Kuantitatif. Beliau mempunyai pengalaman yang luas mengajar, memberi latihan, perundingan dan penyelidikan dalam bidang-bidang tersebut. Karya-karya beliau telah diterbitkan dalam jurnal-jurnal tempatan dan antarabangsa yang terkenal. Beliau terkenal kerana tulisannya mengenai konsep wang bersandarkan emas, seperti dinar emas, dan sistem pembayaran “netting”. Beliau juga adalah pengerusi Pergerakan Keadilan Kewangan Malaysia (MMJ) yang berusaha untuk membawa reformasi monetari yang diperlukan di Malaysia dan juga di tempat-tempat lain demi mencapai keterangkuman, keadilan, kestabilan dan pembangunan sosioekonomi yang mapan. Prof. Dato’ Dr. Ahamed Kameel Mydin Meera adalah pengasas-bersama Waqafa International Sdn. Bhd. yang berdedikasi untuk promosi Model Ekonomi berasaskan Wakaf, yang menggunakan wakaf produktif secara unik untuk memperkasakan sektor perniagaan dan kuasa individu dalam ekonomi. Beliau berpendapat bahawa model ini sebenarnya memberi satu jalan kepada umat Islam untuk mencapai sistem Ekonomi dan Kewangan Islam yang murni, yang mampu membawa kekayaan, kesejahteraan dan keamanan. Prof. Dato’ Dr. Ahamed Kameel Mydin Meera juga adalah pengarang buku “The Islamic Gold Dinar” dan “The Theft of Nations”, yang diterbitkan oleh Pelanduk Publications dan “Real Money” yang diterbitkan oleh Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Prof. Dato’ Dr. Ahamed Kameel Mydin Meera juga pernah berkhidmat sebagai Dekan, Pusat Pengajian Pascasiswazah dan Dekan Institut Perbankan dan Kewangan Islam, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Kini, Prof. Dato’ Dr. Ahamed Kameel Mydin Meera menyandang jawatan sebagai Timbalan Naib Cansellor Bahagian Akademik dan Hal Ehwal Pelajar, Universiti Sultan Azlan Shah, Kuala Kangsar, Perak, Malaysia.

Prof. Dato’ Dr. Ahamed Kameel Mydin Meera ialah pengasas bersama Waqafa International Sdn. Bhd. yang didedikasikan untuk mempromosikan Model Ekonomi berasaskan Wakaf, menggunakan wakaf produktif yang unik untuk memperkasakan sektor perniagaan dan kuasa individu dalam ekonomi. Beliau berpendapat model ini sebenarnya memberi jalan kepada umat Islam untuk mencapai sistem Ekonomi dan Kewangan Islam yang tulen, mampu mengaut kekayaan, kemakmuran dan keamanan.

Prof. Dato’ Dr. Ahamed Kameel Mydin Meera ialah penulis “The Islamic Gold Dinar” dan “The Theft of Nations”, yang diterbitkan oleh Pelanduk Publications dan “Real Money” yang diterbitkan oleh Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Prof. Dato’ Dr. Ahamed Kameel Mydin Meera pernah berkhidmat sebagai Dekan Sekolah Siswazah serta Dekan Institut Perbankan dan Kewangan Islam, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Pada masa ini, Prof Dato’ Dr Ahamed Kameel Mydin Meera memegang jawatan sebagai Timbalan Naib Canselor Akademik dan Hal Ehwal Pelajar, Universiti Sultan Azlan Shah, Kuala Kangsar, Perak, Malaysia.

ms_MYMalay

Announcement

The website in Arabic is in the process of updating.
Thank you.